Savjeti za održavanje peći na drva

10.27.21. #Članki

Drvo kao ogrjevni materijal još uvijek je najpopularniji u našoj regiji i to iz više razloga – najdostupniji je, najjeftiniji, a u konačnici i najbolje grije, idealno je za one koji mrze smrzavanje i vole i tijekom zime po domu hodati u kratkim rukavima. Tu je i onaj romantični ugođaj kojeg samo pucketanje drveta u peći i pogled na žarki plamen mogu dočarati. Osim toga i održavanje peći na drva relativno je jednostavno kada se usporedi s drugim pećima – manje-više potrebno je redovito očistiti dimnjak i ložište te isprazniti pepeo i to je to. Dakako, treba pratiti i temperaturu u cijevima ukoliko je peć spojena na centralno grijanje i vidjeti funkcionira li cijeli sustav kako treba.

U ponudi našeg web shopa imamo nekoliko kategorija peći na drva – peći na vrući zrak, termo peći te peći s cjevovodima. Primjerice, u prvoj je kategoriji peć na drva Eva S 7 kW koja dolazi u pet boja pa može biti odličan estetski dodatak za vaš dom. Struktura peći je od čelika i završnom obradom od nikl satena, a obloga može biti od keramike, brušenog kamena i čelika. Peć ima sustav za automatsko zatvaranje vrata, a ložište je izrađeno tako da veoma učinkovito prikuplja toplinu. U sebi ima integriran i sustav Air Adjustment koji omogućuje jednostavnu kontrolu primarnog i sekundarnog zraka što je jamstvo jednostavnog paljenja vatre. Održavanje peći na vrući zrak slično je kao i kod običnih peći na drva te nije potrebno nikakvo dodatno ulaganje u to. Kao i uvijek, nakon sezone grijanja bitno je i peć i dimnjak i cijeli sustav temeljito očistiti i zatvoriti kako bi se na zimu sve moglo jednostavno pokrenuti.

Kada govorimo o termo pećima na drva, jedna od njih u našoj web trgovini je i Palazzetti Sphera Idro TOP 14 koja dolazi u dvije verzije, 10 kW ili 14 kW snage. Ovo je nešto kompliciraniji sustav pa je potrebna i temeljitije održavanje. Kućište je od čelika s kromiranim krajem i staklom koje je zaobljeno. U sebi ima ugrađenu tehnologiju O2 RING koja označuje sustav smanjenja izgaranja štetnih čestica koje nastaju izgaranjem drveta za više od 80 posto. Postoji i izmjenjivač topline koji ima tri dimna kanala, a tu je i hidraulička jedinica s ventilom za ozračivanje te cirkulacijska pumpa, digitalna upravljačka ploča sa sondama, manometar, sigurnosni ventil. Za održavanje ovakve peći najbolje je pozvati stručnu osobu koja će najbolje znati kako što očistiti i staviti u funkciju, posebice dok je peć još pod garancijom.

I za kraj tu su peći na drva s cjevovodima, a jedna od njih je i Nordica Wanda Evo 10 kW. Ložište joj je od lijevanog željeza i posebnog materijala koji ima sustav naknadnog izgaranja te ventilaciju kojom se upravlja daljinskim upravljačem. Peć ima posebna vrata koja osiguravaju savršeno brtvljenje te sustav naknadnog izgaranja koji smanjuje emisije štetnih plinova, a potrebno je spomenuti i vrata s posebnim staklom koji onemogućuje nakupljanje čađe, pepela i ostalih čestica te je uvijek čisto. Ovakve peći se jednostavno održavaju i u sebi imaju ugrađen niz sistema za samočišćenje te je potrebno sve o tome dobro naučiti kako bi se sustavu pomoglo da radi precizno i dugotrajno.