Neizostavan pribor za proljetne radove u vrtu

05.06.22. #Članki

Na nekim mjestima radovi u vrtu počinju već u veljači, to su više primorski krajevi, a na nekima kasnije, u ožujku ili travnju, jer je tlo možda još smrznuto i prehladno. No, ako obrezujete grmlje i grane, to trebate učiniti kada nije prehladno i kada biljke još nemaju sok, što je obično vrlo rano u proljeće ili kasnu zimu. Krajem ožujka, kada počinje kalendarsko proljeće, počinju radovi u vrtu u staklenicima, plastenicima te priprema zemljišta za sjetvu i sadnju. Oni od vas koji uživate u vrtlarstvu znaju da s njim ima dovoljno posla tijekom cijele godine ako želite da dobro urodi i bude dobro održavan. Posljednjih godina bilo je dosta sušnih razdoblja pa se i na to treba pripremiti.

Kako započeti u vrtu?

Ove godine zima se povukla u proljeće i posljednje sušno razdoblje bilo je dosta dugo. Ne preporučuje se zalijevanje u vrijeme kada su temperature još uvijek ispod nule. Možete se sjetiti sjetvenog kalendara, koji obično bilježi kada se neki poslovi obavljaju, ili možete pronaći te podatke na internetu. Godina obično počinje rezidbom voćaka, vinove loze i grmlja te ukrasnog bilja, eventualno živica.

Trebat će vam pravi alati za obrezivanje. Najbolji alat je na baterije jer nije bučan, ekološki je i neće ispuštati pare naftnih derivata koji bi se taložili na tlo i zagađivali ga. Za obrezivanje su vam potrebne teleskopske škare koje će vam omogućiti da režete grane na visini bez penjanja po ljestvama.

Također će vam trebati dvije različite ručne škare za obrezivanje suhih i živih grana. Ako ćete rezati debele grane, kupite motornu pilu, koja može biti i na baterije. Prijevoz teških debala i grana i zemlje ponekad je prilično naporan, pa su izmislili akumulatorska kolica koja će vam olakšati posao, ubrzati ga i sačuvati zdravlje.

Kada pripremiti teren i kako?

Tlo možete pripremiti oranjem, prekopavanjem u rano proljeće, primjerice u ožujku, ili stvaranjem visokih greda koje su prikladne za starije i nemoćne vrtlare. Suvremeni način vrtlarstva preporučuje i vrt bez prekopavanja, na bazi malča i humusa.

Odlučite li se za klasičnu metodu oranja ili kopanja, tada odaberite odgovarajući alat na motorni pogon, po mogućnosti električni za oranje. Ovaj alat može kopati kroz tlo ili ga plitko porahliti kako ne bi uništili mikroorganizme u tlu, koji su neophodni za rast biljaka. Za obradu staklenika, cvjetnjaka i malih površina trebat će vam i ručni alati koji su najprikladniji i ekološki. Nabavite motike, grablje, lopate i ašove. Potrebni su vam za sadnju presadnica i gomolja te za sjetvu sjemena, a kasnije i za plijevljenje po potrebi.

Kako prevladati sušu?

Posljednjih godina razdoblja suše bez kiše sve su dulja i mogu trajati nekoliko mjeseci, zbog čega su biljke izrazito male, plodovi lako otpadaju, biljke se suše i napadaju ih štetočine jer nisu otporne. Biljke očajnički trebaju vodu. Neke više, druge manje.

Srećom, u vrtu se može postaviti učinkovit sustav navodnjavanja kap po kap koji se može ugraditi u zemlju pored biljaka. Budući da se može vezati na struju, možete ga postaviti koliko dugo, kada i kojom brzinom zalijevati ili pustiti da radi automatski. Biljke će se zalijevati prikladno ohlađenom vodom kroz korijen i bujno će rasti. Biti ćete pozitivno iznenađeni vašom žetvom.

Sustav za zalijevanje uključuje i razne cijevi za zalijevanje i ručke u obliku tuševa, koji se mogu podesiti da imaju uski mlaz ili simuliraju kišu. Na vrt možete ugraditi i automatski sustav zalijevanja koji noću prska poput kiše po vrtu i zalijeva biljke odozgo, što je posebno pogodno za ukrasno bilje i zelje. Nakon što je trava na zelenilu narasla, možete koristiti škare za travu ili akumulatorsku kosilicu za veće površine.

Suvremeni vrtni alati postali su iznimno učinkoviti, kao i visokokvalitetni te prilagođeni prirodi i korisniku. Stoga pogledajte našu web stranicu da vidite što je dostupno i možda ćete dobiti dodatnu ideju za svoj hobi.