Savjeti za renoviranje kupaonice

09.16.21.

Budimo realni – renoviranje kupaonice koštat će vas vremena, novca, a vjerojatno i koje sijede vlasi. To nije nimalo lak zadatak, posebice ako ste se odlučili obnoviti baš sve u kupaonici. Ako ste za zamjenu samo tuš kabine ili WC školjke, stvari će biti mnogo lakše.

Na početku se zapitajte osnovna pitanja – s kojim budžetom raspolažete, što želite od svoje kupaonice, tko će je koristiti, treba je li preurediti za osobu s invaliditetom ili stariju osobu, možete li neke stvari držati van kupaonice ili sve mora unutra te što vam je posebno išlo na živce kod vaše stare kupaonice.

Kada odgovorite na sve ovo, vjerujte, bit će vam mnogo lakše baciti se posao, posebice ako ste sve to stavili na papir.

Tuš ili kada?

Ovo je vječno pitanje oko kojeg se najčešće lome koplja. Najjednostavniji je odgovor – ovisi o veličini vaše kupaonice. Ako je manja, uvijek je bolje staviti tuš, a ako je veća, kada će biti prava blagodat. Ima i kada za male prostore, ali to može biti nepraktično posebice ako ste svi visoki u obitelji. Stoga razmislite i budite praktični, ali i kreativni. Postoje i tuš kabine i kade otvorenog tipa, ali i one sa zastorima ili staklenim vratima. Ne zaboravite na lijepe slavine i glave za tuš jer one s posebnim funkcijama mogu postati dodatak koji će vam promijeniti život.

Materijali

Danas su IN prirodni  materijali kao drvo ili kamen. Ipak, u našem je podneblju najčešća keramika, odnosno pločice, koje su ujedno i jeftinije. Ako ste dubljeg džepa svakako razmislite o prirodnim materijalima jer su kvalitetni i k tome daju stil kojeg je gotovo pa nemoguće postići keramikom.

Pohrana stvari

Ovo je posebna vrsta glavobolje za mnoge koja proizlazi iz činjenice da je većina kupaonica relativno mala u usporedbi s dugim dijelovima kućanstva. Dakle, ako želite ormare i police u kupaonici, a ona je malena, pripremite se na izradu namještaja po mjeri koji je ujedno i skuplji. Ako ipak dio ručnika i ostalog što se obično stavlja u kupaonice možete smjestiti izvan nje, onda možete pogledati i već široku i bogatu ponudu gotovog kupaonskog namještaja.

WC školjka

Ovo je još jedna kupaonska stavka u koju vrijedi uložiti više novca jer se koristi svakodnevno i bitno je da bude kvalitetna. Dakako, ne treba vam nužno sjedalo s grijanjem ili senzori koji ispuštaju toplu vodu, ali neke od inovacija su hvalevrijedne – recimo WC školjke bez ruba (u klasične rubove lako se taloži prljavština i teško ju je iščistiti što je posebno bitno jer se radi o području punom bakterija). Na tržištu je danas mnogo inovativnih školjki pa je najbolje istražiti i nabaviti nešto po svojim preferencijama.

Dodaci

Jednako kao što dobar auto ima dodatnu opremu, tako i dobra kupaonica može imati dodatnu opremu koja će vam olakšati svakodnevni život te ga učiniti ugodnijim. Primjerice – grijani pod je odlično rješenje za kupaonicu ili pametni tuš koji će vam uvijek 'servirati' vodu po najboljoj temperaturi ili pod vama omiljenim pritiskom. Tu su i neklizajuće površine, posebne vješalice za ekstra pohranu stvari i slično.