Kupujete novu kuhinjsku slavinu? Provjerite nekoliko savjeta za pomoć

09.13.21.

Kuhinjske slavine mnogo se koriste jer se svakodnevno nešto kuha, pere, uzima voda za piće i slično. Osim toga, same kuhinje mnogima su najvažnije mjesto u domu pa je jako bitno i da oprema bude po mjeri. Ukoliko ste odlučili preurediti cijelu kuhinju pa samim time i promijeniti slavinu ili samo promijeniti slavinu jer vam je stara već dojadila budući da ne radi kako treba, za vas imamo nekoliko savjeta kako izabrati najbolje za svoje potrebe.

Kod izbora nove slavine treba uzeti u obzir nekoliko čimbenika, savjetuju stručnjaci za interijere, a to su funkcionalnost, čišćenje, svojstva i izgled.

Kada govorimo o funkcionalnosti, onda trebate znati odgovor na pitanje što je to što očekujete od svoje nove slavine. Ako vam je najbitnije puštanje hladne i tople vode, izaberite najjednostavnija rješenja, no treba znati kako danas postoji nadogradnja kuhinjskih slavina pa tako možete dobiti i još neke funkcije. Primjerice – jeste li znali da uz slavinu možete dobiti i filter vode? Na ovaj način uvijek ćete piti pročišćenu vodu bez bojazni da je voda iz slavine eventualno zagađena nečim.

Također, trebate znati gdje će ići nova slavina – je li sudoper uz prozor, na zatvorenom zidu i slično. Naime, postoje fleksibilne slavine koje se mogu izvući ili skupiti, ovisno o prostoru kojim raspolažete. Treba li vam i tuš za pranje većih posuda ili povrća? Sve ovo su veoma funkcionalni dodaci koji vam mogu olakšati svakodnevicu.

Kada govorimo o svojstvima, najvažniji je materijal od kojeg je slavina izrađena. Mesing i nehrđajući čelik oduvijek su najbolje rješenje jer su takve slavine trajne i lako se održavaju. Neke dolaze s posebnim sjajnim premazom koji je otporan na habanje, udarce i slične utjecaje pa ćete tako imati slavinu koja će godinama izgledati kao nova.

Na kraju, ali posebno važan jest – izgled. Danas je tehnologija izrade slavina toliko uznapredovala da je teško odlučiti se kakav izgled izabrati. Nabrojimo samo neke – oštre linije koje podsjećaju na kvadrat ili kocku, potom zaobljene linije koje su klasične i široko popularne, ali potrebno je i istaknuti oblik posebno popularan posljednjih nekoliko godina – radi se o slavinama oblika U. Ovakve su slavine posebno pogodne za pliće sudopere jer se izvijaju iznad njih i daju vam prostor za manevriranje hranom ili posudama.

U zadnje vrijeme veoma su popularne i slavine u boji koje imaju završni sloj od granita ili sličnih materijala. Ovakva izrada posebno dodaje stilsku notu vašoj kuhinji jer je mnogo lakše ukomponirati slavinu u boji sa svim ostalim elementima.

Također, mnogi će vam reći da za slavine, jednako kao i za odjeću vrijedi ono klasično pravilo da je crna uvijek u modi. Naime, crna slavina znači eleganciju i nikada vas neće iznevjeriti jer se odlično uklapa sa svim bojama u kuhinji. A zamislite samo crnu slavinu s nekim zlatnim detaljem – kombinacija je od koje zastaje dah.

Ne zaboravite – oči jesu bitne kod odabira slavine, ali jednako bitno je dobro promisliti o svemu što vam je potrebno u kuhinji i s obzirom na to birati. Slavina više nije samo mjesto za puštanje vode, ona je funkcionalni i estetski dodatak koji oplemenjuje život.