Kako ispravno montirati vodokotlić

10.14.21. #Članki

Jeste li znali da se od ukupno potrošene vode u kućanstvu u prosjeku trećina potroši na ispiranje vodokotlića? Da, zvuči doista puno, a tako i jest, no dobro je znati kako postoje pregrade za vodu u vodokotlićima koje se mogu ugraditi kako bi se trošilo manje vode. Također, moderni vodokotlići imaju posebnu tehnologiju zbog koje je mlaz jači uz manje vode, čime se pospješuje ispiranje uz manju potrošnju.

Iako će mnogi posao spajanja novog vodokotlića prepustiti vodoinstalateru, sama montaža nije pretjerano komplicirana i tko se imalo razumije u ovakve poslove, može to obaviti sam.

Za početak treba znati kako postoje nadžbukni i podžbukni vodokotlići. Kako im i samo ime kaže, nadžbukni je vodokotlić kojeg stavljamo na ožbukani i uređeni zid, dakle kotlić koji je vidljiv. Ipak postoje i oni koji ne žele da im se vodokotlić vidi pa ga stavljaju u zid – tu se radi o podžbuknom vodokotliću, a ovdje je potrebno napraviti prostor u zidu i kada se montira zatvoriti zid. Ipak, ovo je kompliciraniji zadatak i potrebno ga je ostaviti 'pravim' majstorima.

Nadžbukni vodokotlić se montira na samu WC školjku ili na zid. Ako mijenjate stari novim, prvo zatvorite ventil vode, ispraznite stari vodokotlić te ga pažljivo odvojite od zida i školjke. Pripremite se na nešto zaostale vode u cijevima pa osigurajte krpu. Tada na isto mjesto na kojem je bio stari vodokotlić stavite novi – ako ste pažljivo birali, i rupe u zidu trebale bi se poklapati, no ako je ipak drugačiji model (nešto manji ili veći), morat ćete bušilicom izbušiti nove rupe u koje ćete ga pričvrstiti za zid. Otvori za dovod i odvod vode obično su standardni i tu ne bi trebalo biti problema, potrebno je cijevi vodokotlića i cijevi WC školjke staviti jednu u drugu i pričvrstiti za to predviđenim navojem. Sve provjerite, a zatim otvorite vodu i pričekajte da se vodokotlić napuni te isprobajte cijeli sustav.

U web trgovini eMundia.hr imamo veliki izbor nadžbuknih vodokotlića. Jedan od njih je Geberit AP110. Ovaj kotlić ima tvorničku postavku od devet litara vode za ispiranje, s tim da se može smanjiti na šest litara. Radi se o niskoj montaži, a iznutra je izoliran protiv kondenzacije te je tlak protoka vode od 0.5 do 10 bara.

Grohe vodokotlić Essence  ima priključak za vodu s donje strane, alpski je bijele boje, ima dvostruku funkciju ispiranja – od tri litre i četiri i pol litre, a jamstvo na proizvod je čak pet godina.

A Geberit nadžbukni vodokotlić AP116 plus za dvokoličinsko ispiranja vode ima priključak za vodu sa strane ili straga na sredini, nečujan rad, a količina vode za ispiranje je tri i šest litara (dvije količine, pritiskom na tipku određujete koju ćete količinu vode ispustiti). Nadalje, tipka koja služi kako bi se stisnula za ispiranje može se i otvoriti te kroz nju u sustav ubaciti tableta koja služi za dodatnu čistoću cijelog sustava. Tlak protoka je od 0.5 do 10 bara, a vodokotlić je potpuno izoliran protiv kondenzacije što znači da će biti dugotrajan i manje podložan kvarovima.