Infracrveno grijanje – želite li uštedjeti i do 65% na grijanju?

09.08.20.
Infracrveno grijanje

Možda još niste čuli za infracrveno grijanje? Onda ćete zasigurno čuti i to vrlo skoro jer radi se o grijanju budućnosti! Naime, infracrveno grijanje grije i zidove vašeg doma, a ne samo zrak, što čini osnovnu razliku s obzirom na klasično grijanje. Evo konkretnog primjera klasičnog grijanja – radijator zagrijava zrak u prostoriji koji se diže na vrh prostorije gdje se ohladi i potom padne i onda ga radijator opet grije te tako u krug. Većina prostorije je neravnomjerno zagrijana, zrak stalno cirkulira jednako kao i prašina.

A što se događa kada se koristi infracrveno grijanje? Panel kojeg koristite za ovu vrstu grijanja isijava infracrvenu toplinu, a ona zagrijava strop, pod i zidove i to na udaljenosti od oko 6 metara. Potom, kako se odbija infracrvena toplina, nastaje sekundarna emisija. Na ovaj se način cijeli prostor zagrijava ravnomjerno i nema neprestane cirkulacije zraka, ali ni prašine.

Infracrveno grijanje je pogodno za sve domove, a posebno za one koji već imaju solarne ploče pomoću kojih se proizvodi električna energija. Ono što vam je potrebno jest grijaća ploča koju možete namjestiti bilo gdje u domu blizu utičnice. Ove ploče osim što griju, također održavaju zrak prostorije čistim i svježim. Ovakvo grijanje je novost u opremanju domova, ali zapravo nije novost u zdravstvu – primjerice, ovakve ploče s infracrvenim grijanjem koriste se već dugo u rodilištima, odnosno inkubatorima za bebe!

Veličine grijaćih ploča su različite i ovisno o prostoru kojeg želite zagrijati na ovaj način, ovisit će i snaga ploče koju trebate nabaviti. Pogodne su za zagrijavanje svih vrsta prostora, od manjih stanova i apartmana pa sve do crkava i većih dvorana. One dakle umjesto zraka zagrijavanju krute površine, ali i tekućine i na taj način bolje i dulje održavaju stalnu temperaturu zraka u prostoru. Osim toga, pokazale su se odličnima i za uklanjanje plijesni i vlage upravo iz razloga jer je koncentracija na zagrijavanju krutih površina (a znamo da plijesan voli vlažne dijelove zidova!).

S klasičnim grijaćim pločama za infracrveno grijanje možete uštedjeti i 60 posto troškova za grijanje. Primjerice, ploča od 900 do 950 W pogodna je za prostor površine do 15 kvadrata. Temperature ovih ploča je od 95 do 105 stupnjeva Celzijevih, a jamstveno razdoblje razlikuje se od proizvođača do proizvođača, no treba napomenuti kako postoje ploče s jamstvom do 12 godina. Ugradnja je moguća na zid ili na strop, a poanta je u tome da se potrošnja energije u ploči smanjuje kako njezina temperatura raste.

Grijaće ploče mogu doći u obliku klasičnih ploča i boja radijatora, ali također i kao estetski dodatak u prostoriji, primjerice kao ogledalo, staklo ili slika, tako da se ni ne primijeti o čemu se zapravo radi. Stvar je u tome da se griju krute površine i tekućine, a ne zrak, a svaka kruta površina emitira drugačiju razinu topline kada se jednom ugrije. Primjerice, pokazalo se da staklo emitira najviše topline kada se zagrije, odnosno najučinkovitiji je materijal kao emitirajuća površina.

Vijek trajanja grijaćih panela je i preko 30 godina, a ulaganja nisu velika te nisu potrebna stalna servisiranja. Kod pravilnog korištenja nema opasnosti od požara i sličnih nedaća pa ako želite uštedjeti na grijanju i k tome imati zdraviji i čišći dom, svakako razmislite o infracrvenom grijanju možda već od sljedeće zime!