Indukcijske ili staklokeramičke ploče za kuhanje?

09.21.20.
Ploće za kuhanje

Na tržištu je mnogo vrsta štednjaka, a kod nas su najpopularniji na plin te na struju. No, posljednjih godina upravo kada govorimo o električnim štednjacima postoji niz inovacija koje znatno utječu na kuhanje, odnosno smanjuju vrijeme kuhanja, štede energiju te nude mnoštvo ostalih prednosti. Primjerice, postoje indukcijske ploče i staklokeramičke ploče za kuhanje pa se kupcu logično nameće pitanje u čemu je razlika te koja je opcija bolja?

INDUKCIJSKA PLOČA

Indukcijska ploča radi na principu magnetskog polja, odnosno ona proizvodi magnetsko polje i direktno zagrijava samo dno posude koja se na nju stavi. Obična električna ploča za kuhanje zagrijava određeni element, odnosno grijaće tijelo te tako zagrijava posudu pri čemu se gubi mnogo energije i zagrijava se sama prostorija u kojoj se kuha. No, na indukcijskim pločama mogu se koristiti samo metalne posude koje se mogu magnetizirati. Ovo ćete lako provjeriti – ako na posudu stavite bilo kakav magnet i on se na nju prilijepi, to je siguran znak da u toj posudi možete kuhati na indukcijskoj ploči. Također, što je dno posude deblje, to je pogodnije za kuhanje na ovaj način jer je učinak magnetske indukcije veći. One se zagrijavaju vrlo brzo te je i samo kuhanje brže. Posebno je zanimljivo da i ako upalite indukcijsku ploču, a na nju ne stavite posudu – ona se neće zagrijavati. Također, neće se zagrijavati područje oko ploče već isključivo dio ploče u širini vaše posude, čime se ne gubi energija. I održavanje je znatno olakšano jer se eventualni iskipjeli sadržaj neće zapeći po ploči budući da neće isteći na vrući dio već na hladan dio peći.

STAKLOKERAMIČKA PLOČA

Staklomeramičke ploče također su napravljene s namjerom smanjenja potrošnje energije te za učinkovito i brzo kuhanje. Radi se o pločama koje imaju grijaće površine koje su raspoređene kao manje i veće površine te ih se može koristiti s obzirom na to koliko je široko dno posude u kojoj kuhate. Svaka zona obično ima više razina snage, a cijelom se pločom upravlja na dodir te ima i zaštitu za djecu kako se ne bi opekla. S obzirom na proizvođača dobiju se i različiti dodaci, primjerice, funkcija StayWarm koja omogućuje držanje hrane na točno određenoj temperaturi dok ju ne morate poslužiti, što znači da ćete moći servirati uvijek topao i svjež obrok. Nadalje, neke od staklokeramičkih ploča omogućuju proširivanje zone kuhanja u ovalnom obliku što je prikladno za posude drugačijeg oblika, a ne isključivo s okruglim dnom.

ŠTO IZABRATI?

Razlika je zapravo u nijansama i ovisno od proizvođača, i indukcijska i staklokeramička ploča nudi niz prednosti te dodatnih funkcija. I cijena im je također slična, odnosno nema većih odstupanja te se mogu pronaći ugradbene ploče i za manje i za veće kuhinje. Stvar je u tome što svojim izborom možete dodati stepenicu više kada se radi o praktičnosti i individualnosti svoje kuhinje te izabrati onu ploču s onim funkcijama za koje znate da će vam odgovarati i koje ćete sigurno iskorištavati dok kuhate. I jedna i druga ploča prodaju se pod dugim garancijama, odnosno do pet godina i sigurno je da ćete uloženi novac vratiti kroz smanjenje računa za električnu energiju, ali i sa sviješću da ste dok kuhate ostavili manji ekološki otisak na Zemlju. Ujedno će i kuhanje biti znatno ugodnije jer više nema preznojavanja i rasipanja energije.