7 savjeta prije kupovine klima uređaja

06.18.20.
Klima uređaj

Ljeta su sve toplija i traju sve dulje pa je danas nezamislivo imati automobil bez klima uređaja, a čini se kako se približavamo točki u kojoj je i nezamislivo imati dom bez ovog uređaja. Potražnja za klima uređajima svake je godine sve veća, a na tržištu je doista velika ponuda, stoga ne čudi da se kupci često nađu u nedoumici jer ne znaju na koje stavke paziti i koji klima uređaj kupiti, odnosno koji bi najbolje odgovarao njihovim potrebama. Saznajte na što obratiti pozornost prije nego krenete u potragu za savršenim klima uređajem za svoj dom.

Pripazite na razlike u filterima

Na tržištu postoje klima uređaji s različitim filterima. Najčešće imaju osnovni filter, a mnogi uz njega imaju i dodatne filtere:

  • Aktivni filter – uklanja dim i ostale neželjene mirise
  • Elektrostatski filter – uklanja neželjene mirise poput dima, ali i male čestice prašine pa čak i pelud
  • Ionizator – osigurava najbolju kvalitetu zraka jer u sebi ima i aktivni i elektrostatski filter zajedno

Kakvi klima uređaji postoje?

Najčešći su tzv. split klima uređaji, a radi se o uređajima koji se sastoje od dvije jedinice, odnosno od vanjskog i unutrašnjeg dijela. Dakle, kod ugradnje potrebno je bušiti zid i izabrati optimalno mjesto u kući ili stanu na kojem će klima uređaj stalno stajati i hladiti vas. Osim ovog, postoji i multi split sistem, što znači da postoji jedna vanjska jedinica i više unutrašnjih koje se raspoređuju po više prostorija u domu. One omogućuju podjednako hlađenje cijele kuće ili stana. Ovakvi split uređaji, bez obzira imali jednu ili više unutarnjih jedinica, obično su najisplatljiviji kada govorimo o cijeni hlađenja i troškovima ugradnje. Vrlo često se koriste i inverter klima uređaji koji u zimskim mjesecima omogućuju grijanje što je vrlo pogodno za kućanstva koja nemaju druge načina grijanja. Ovakvi uređaji obično su veoma tihi. Dakako, ne smijemo zaboraviti ni prijenosne klima uređaje koji se mogu staviti u bilo koji dio doma u kojem vam je u datom trenutku potrebno hlađenje. Za njih je obično potreban otvor, primjerice prozor, kroz koji se gurne cijev potrebna za odvođenje toplog zraka. Ova vrsta tehnologije stalno se unaprjeđuje pa danas postoje prijenosni klima uređaji kojima ne treba osigurati otvor za cijev, a također postoje i maleni, stolni uređaji koje doslovno možemo nositi sa sobom.

Potrošnja energije

Ovo je jedna od najvažnijih stavki pri kupovini klima uređaja, kako za vaš džep, tako i za okoliš. Treba znati da razlika između unutarnje i vanjske temperature ne smije biti veća od 7 stupnjeva kako bi klima radila optimalno. Također, postoje energetski razredi, a najbolji su A, A+, A++ i A+++, s tim da što je više pluseva, to je klima učinkovitija. Posljednjih godina svaki klima uređaj mora imati naljepnicu o potrošnji koja će vam pružiti jasniji uvid u ovu stavku.

Veličina prostora

Nije isto ako hladite garsonjeru ili veliki stan. Na svakom klima uređaju piše kojem je prostoru namijenjen, odnosno kakav mu je kapacitet hlađenja i koliki prostor treba biti za optimalne rezultate. Ovu stavku ne smijete previdjeti želite li imati klimu koja će vas dobro hladiti.

Razina buke

Postoje klime koje se doista čuju, ali i one koje emitiraju zvuk od svega 12 decibela, što je otprilike kao šuštanje lišća na granama drveća. Vjerojatno ste i sami često čuli iritantno zujanje klima uređaja na stambenim zgradama pa svakako provjerite koja je razina buke klima uređaja kojeg namjeravate kupiti.

Ekološka osviještenost

Ekologija nam treba biti vodilja u svemu što radimo pa tako i u izboru klima uređaja jer smo svjedoci velike ekološke krize u svijetu. Ako je ikako moguće, birajte klimu u najvišem energetskom razredu koja emitira najmanje buke te one u čijoj su proizvodnji korišteni reciklirani materijali. Imajte u vidu da su zbog utjecaja klimatskih uvjeta na performanse uređaja za hlađenje unutar Europske unije određene tri zone prema kojima proizvođači obilježavaju potrošnju i učinkovitost klima uređaja: sjeverna Europa – hladno, srednja Europa – srednje toplo i južna Europa – toplo područje.

Održavanje uređaja

Montaža klime iznosi oko 1.300 kuna, ovisno od servisa do servisa, a bitno je naglasiti i da je uređaj potrebno održavati. Najbolje je jednom godišnje pozvati servisnu službu i zatražiti kompletan pregled stanja, pa čak i kada vam garancija istekne. Na ovaj ćete način imati klima uređaj koji će vas dugo dobro hladiti.