Većina namirnica koje kupujemo su predodređene za čuvanje na nekoj temperaturi kako se ne bi pokvarile. Iako voće i povrće može biti na sobnoj temperaturi, proizvodi poput margarina, jogurta ili mesa. Za čuvanje ovakvih namirnica postoje hladnjaci.

Kako im i samo ime govori, hladnjaci su aparati bijele tehnike koje služe za hlađenje ili djelomično zamrzavanje namirnica i tekućina. Isprva su se hladnjaci mogli naručiti samo u bijeloj boji no sada su dostupni u više boja ali i veličina. Način na koji funkcioniraju hladnjaci jeste da se gas koji se nalazi u cijevima na poleđini hladnjaka cirkulira kroz niz bakarnih cijevi koje prolaze kroz dio izolacije i postižu odgovarajuću temperaturu. Srce hladnjaka je mali nečujni kompresor koji potiskuje gas u cijevima i omogućava cirkulaciju gasa. Freon je najčešće korišten gas za hlađenje zbog svojih svojstava.

Današnji hladnjak prestavlja kombinaciju dvaju prostora u kojima se drže namirnice na temperatura neznatno većim od 0°C te odjeljkom za zamrzavanje.

Postavi padajućim redosljedom

13 Artikal(a)

Postavi padajućim redosljedom

13 Artikal(a)